VTV Thuismaatjes


Kinderen en volwassenen met een beperking hebben soms anderen nodig om aan het gewone leven te kunnen deelnemen. Een maatje om samen iets te ondernemen of om er even op uit te gaan kan dan een enorme uitkomst zijn. Een maatje is een vrijwilliger die een-op-een gekoppeld is aan iemand die soms even net wat extra aandacht en ondersteuning kan gebruiken. Een maatje gaat gezellig koffie drinken bij iemand, gaat op stap met een kind met een beperking of geeft juist wat extra positieve aandacht aan het broertje of zusje van dat kind. Of gaat bijvoorbeeld zwemmen met iemand met een beperking. Bij een maatje staan respect, tijd en begrip centraal.

Uiteraard worden de activiteiten nu aangepast aan de richtlijnen van het RIVM. Er worden online activiteiten georganiseerd en de vrijwilligers en klanten ontmoeten elkaar buiten op gepaste afstand.

Ouders van kinderen met een beperking hebben vaak een heel druk leven. Veel aandacht gaat uit naar dit kind, terwijl de andere kinderen natuurlijk ook de nodige aandacht vragen. Een oppas of speelhulp kan dan uitkomst bieden. Maar dan wel door iemand die bekend is met de situatie in het gezin. Iemand bij wie het kind met een beperking zich thuis voelt. Mantelzorg is zwaar en soms heb je even tijd voor jezelf nodig. Dat kan alleen als je de zorg op een verantwoorde manier kunt overdragen. VTV Thuismaatjes biedt naast maatjes ook oppas, speelhulp en zo nodig zoeken we een gastgezin. VTV Thuismaatjes kan worden ingeschakeld voor een gezinslid met een beperking, maar ook voor zelfstandig wonende jongeren en volwassenen met een beperking

VTV Thuismaatjes vraagt aan elke vrijwilliger een Verklaring Omtrent gedrag (VOG) aan. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Vrijwilligers ontvangen een reis- en onkostenvergoeding en maken gebruik van een collectieve ongevallen- en WA-verzekering.