DEELNEMENDE ORGANISATIES

Vrijwilliger worden?


Wat is een zorgvrijwilliger?
De term zorgvrijwilliger levert nog weleens verwarring op. Veel mensen associëren het vrijwillig (ver)zorgen met letterlijk het verzorgen van een persoon; wassen, helpen bij het aankleden, koken… Niets is echter minder waar. De taak van een zorgvrijwilliger is er simpelweg voor iemand zijn. Dat steuntje in de rug geven, een luisterend oor bieden, zorgen voor persoonlijk contact. Naast deze emotionele steun, ondersteun je je zorgmaatje ook praktisch, door activiteiten te ondernemen die het leven leuker maken. Wandelen, een leuke film bekijken, een bezoekje aan het museum of gewoon gezellig een kopje koffie drinken samen. En dit doe je voor langere periode, waardoor je elkaar goed leert kennen en je goed kunt inschatten wat specifiek deze persoon nodig heeft. Zijn mensen niet (meer) in staat om activiteiten te ondernemen, bezoek je ze in hun eigen huis.

Wat kun jij doen?
Omdat geen mens hetzelfde is, biedt deze website een grote verscheidenheid aan vrijwilligersprojecten. Als toekomstig zorgvrijwilliger kun je zelf aangeven binnen welke groep je vrijwilligerswerk wil doen, hoeveel tijd je wilt en kunt besteden en deze wensen worden vervolgens door iemand van ons begeleid. Zodat het juiste zorgmaatje aan de juiste persoon wordt gekoppeld en jij je als zorgvrijwilliger kunt ontwikkelen.

Nieuwsgierig welk soort vrijwilligerswerk in de informele zorg bij jou past? Doe de test en ontdek welke organisaties bij jouw voorkeur en talenten passen.