Een maatje voor het leven

Een maatje voor het leven


Emma is 14 jaar oud en woont samen met haar vader, moeder en broertje. Het gezin is jarenlang slachtoffer geweest van burenruzies, waardoor de familie getekend is door spanningen. De hulpverlening in het gezin was en is met name gericht op die ruzies en de ondersteuning van haar broertje, dat een verstandelijke beperking heeft. Emma daarentegen, wil ook graag haar verhaal kwijt kunnen. Iemand waar zij op kan bouwen en waar mee ze naar buiten kan.

Een maatje om de wereld mee te ontdekken  
De veertienjarige Emma is een onwijs lief, pienter, enthousiast meisje, dat graag de wereld wil ontdekken. Haar ouders zitten niet altijd op één lijn wat betreft hun opvattingen over de opvoeding. Moeder wil graag dat Emma de wereld ontdekt, maar is zelf niet in staat dit samen met haar te doen. Vader vindt dit erg spannend en wil zijn kleine meisje graag behoeden voor de boze wereld. Na wat aandringen van moeder is er toch een aanmelding gedaan bij Vitalis voor een maatje. Vader was bij alle kennismakingsgesprekken aanwezig en raakte steeds enthousiaster over het maatje voor zijn dochter.

Een maatje voor het leven
Uiteindelijk is Emma gekoppeld aan Samira. Samira is 21 jaar en moet voor haar studie praktijkervaring op doen in een maatjesproject. Bewust koos zij voor de doelgroep 5-18 jaar binnen Vitalis, omdat ze daar later graag mee wil werken. Samira is heel enthousiast, zachtaardig en kon niet wachten op pad te gaan met Emma. Samen hebben Emma en Samira het inmiddels ontzettend leuk. Samira geeft aan dat het voelt alsof ze een klein zusje heeft, waar ze het ontzettend gezellig mee heeft. Emma kan niet stoppen met glimlachen wanneer zij praat over de uitjes met Samira; ze heeft al zo veel geleerd en ontdekt. Emma Appt met Samira wanneer ze ergens mee zit en ze noemt haar Vitalis-maatje een “maatje voor het leven!”

Vader en moeder zijn ook erg blij met de heerlijke recepten die Samira Emma leert maken. Deze worden veelvuldig thuis herhaald.