Home-Start


Home-Start Leidschendam-Voorburg is de perfecte organisatie voor wie graag werkt met jonge gezinnen. Gezinnen die net dat beetje extra aandacht kunnen gebruiken. Door samen een kopje koffie of thee te drinken, een spelletje te doen of een leuk uitstapje te maken, fungeer je als welkome afleiding of luisterend oor en pik je op een luchtige en speelse manier veel op. Door er simpelweg te zijn, ondersteun je de gezinnen met praktische (opvoed)tips en ontstaat er veelal een mooie band met elkaar. Alledaagse dingen die het leven van deze gezinnen makkelijker en overzichtelijker maken en die hun wereld vergroten en plezieriger maken.

Ook Home- Start heeft op dit moment te maken met het coronavirus. De vrijwilligers zijn nog steeds heel erg welkom in de gezinnen, al gaat dit wel op een andere manier dan voorheen. Vrijwilligers mogen naar de gezinnen toe, mits de vrijwilliger zich daar goed bij voelt en het gezin ook. Het is dus heel erg maatwerk. Het bezoek kan de vrijwilliger op verschillende manieren invullen; afspreken in de speeltuin/ park/ andere openbare ruimte/ wandelen, bij het gezin thuis buiten in de tuin/ balkon of thuis afspreken bij het gezin. Bij alle opties is het van belang dat de vrijwilliger 1,5 meter afstand houdt. Ook moet er van tevoren gecheckt worden of er geen gezondheidsklachten zijn. Mocht het gezin en/ of de vrijwilliger liever niet fysiek willen afspreken, dan kan het gezin toch nog ondersteund worden via telefonisch contact, app contact, post en/ of videobellen.

Wat heb je nodig om een goed gezinsmaatje te zijn?
Uiteraard zijn goede contactuele eigenschappen en ervaring met (het opvoeden van) kinderen een pré. Daarnaast is het fijn als je beschikt over een goed inlevingsvermogen. Om een goede band op te kunnen bouwen met de gezinnen, zoeken wij zorgvrijwilligers die beschikbaar zijn voor een langere periode (3 tot 4 uur per week en minimaal anderhalf jaar).

Uiteraard verwachten wij niet alleen iets van jou, maar bieden we je ook iets. Om te beginnen een voorbereidende training voor nieuwe vrijwilligers, gevolgd door terugkombijeenkomsten en (bij)scholing. Omdat het fungeren als zorgmaatje behalve praktisch ook leuk moet zijn, trakteren we je ieder jaar op een zomer- en kerstuitje en bieden we een betrokken, professioneel en vooral gezellig team van vrijwilligers waar je op terug kunt vallen. Heb je vragen of hulp nodig, kun je je altijd wenden tot onze coördinator. Reiskosten van en naar de gezinnen toe worden uiteraard vergoed.

Ben jij iemand die gezinnen net dat extra steuntje in de rug kan bieden, waardoor zij het gevoel hebben de opvoeding weer zelfstandig aan te kunnen? Heb jij ervaring binnen het ouderschap? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Heb je vragen of wil jij je aanmelden als nieuwe vrijwilliger bij Home-Start Leidschendam-Voorburg? Neem dan contact met ons op.

Vrijwilligers die buiten de Nederlandse taal ook een andere taal spreken, zoals bijvoorbeeld Farsi, Arabisch of Berbers, nodigen wij eveneens van harte uit om te reageren.